Presentació

Les mancomunitats de municipis són entitats locals i, com a tals, gaudeixen de la consideració d’administració pública. Tenen personalitat i capacitat jurídica per al compliment del seus fins específics i es regeixen pels seus propis estatuts.

Per llei es reconeix als municipis el dret a associar-se amb altres en mancomunitats, per a l’execució en comú d’obres i serveis determinats de la seua competència.

La Mancomunitat de Municipis de la Safor és una entitat local que va nàixer l’any 1982, per voluntat de 27 pobles que van decidir constituir-se en una mancomunitat, per a la prestació de serveis en comú, i a la qual es van adherir amb posterioritat la resta de municipis de la comarca. L'any 2014 Gandia va eixir de la Mancomunitat, per la qual cosa dels 31 pobles que formen la comarca de la Safor, a hores d'ara tots menys Gandia romanen integrats a la mancomunit: Ador, Alfauir, Almiserà, Almoines, Barx, Bellreguard, Beniarjó, Benifairó de la Valldigna, Beniflà, Benirredrà, Castellonet de la Conquesta, Daimús, Guardamar de la Safor, l’Alqueria de la Comtessa, la Font d’en Carròs, Llocnou de Sant Jeroni, Miramar, Oliva, Palma de Gandia, Palmera, Piles, Potries, Rafelcofer, el Real de Gandia, Ròtova, Simat de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, Villalonga, Xeraco i Xeresa.

Activitats de la Mancomunitat de Municipis de la Safor

- La Mancomunitat promou activitats i presta serveis als municipis en les matèries que determinen els Estatuts de la Mancomunitat.

- Promou accions davant les institucions i entitats públiques i privades, amb l’objectiu d’aconseguir millors serveis.

- Dóna suport i organitza activitats i actes que suposen un coneixement més ampli de la nostra comarca.

- Promou campanyes encaminades a una millora efectiva del benestar social de tota la població.

- Proporciona i coopera amb la divulgació de material d’estudi de la nostra història i cultura, produït en la nostra llengua.

Recursos de la Mancomunitat

Per a dur a terme la seua finalitat, la Mancomunitat es finança amb les aportacions dels municipis (quota ordinària) i amb les subvencions procedents de diferents organismes públics.

Serveis que presta

Els serveis que presta la Mancomunitat de Municipis de la Safor no són un nombre tancat, ja que poden variar per decisió dels municipis que la integren. Els serveis que presta actualment són els següents:

Serveis Generals: són aquells que es presten a tots els municipis mancomunats, pel fet d’estar mancomunats, i per tant resulten de prestació obligatòria per la Mancomunitat. Es financen amb la quota ordinària i amb les subvencions d’altres administracions. Aquests serveis són:

- Administració General

- Agència de Mediació per a la Integració i la Convivència Social (AMICS)

- Oficina Prop

- Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Primerenca

- Centre de Rehabilitació i Inserció Social i Centre de Dia de Malalts Mentals

- Oficina de Promoció i Ús del Valencià

- Unitat de Prevenció Comunitària Conductes Addictives

Serveis d’Unitat d’Actuació: són aquells que es presten als municipis que voluntàriament ho sol·liciten a la Mancomunitat, en temps i forma. Es financen amb una quota específica per servei de cada municipi integrat en la unitat d’actuació i amb les subvencions que s’obtenen d’altres administracions. Aquests serveis són:

- Calaix Jove

- Circuit Cultural

- Gabinet Psicopedagògic

- Servei d’Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local

- Servei de Carpa

- Servei Mancomunitat d’Arxius

- Serveis Socials: integrat per Serveis Socials de Base, Dependència i Servei Especialitzat d’Atenció a la Família i la Infància (SEAFI)

- Unitat d’Actuació Ruta dels Porrats